Van koffiehuis tot café

Gepost op: 30 oktober 2016

De geschiedenis van het café

Sinds de 17e eeuw ontstonden de eerste bars. In het begin waren dit koffiehuizen, vandaar de naam café, wat het Frans woord is voor koffie. Pas veel later kon er in de bar ook sterke drank, wijn, bier of frisdrank gedronken worden. Voor de 17e eeuw waren er vooral herbergen, tavernes en logementen. Hier konden met name reizigers eten, drinken en onderdak vinden. Aanvankelijk waren de koffiehuizen vooral voor de rijken mensen van de stad. Zij kwamen bij elkaar om gezamenlijk koffie te drinken en zaken zoals politiek en filosofie te bespreken. De arme mensen dronken bier in zaakjes die bierhuizen of tapperijen genoemd werden. Omstreeks 1800 waren er in Amsterdam veel meer bierhuizen dan koffiehuizen. Veel bierhuizen zijn zich later ook koffiehuis gaan noemen, omdat een koffiehuis een betere reputatie had.

Sociale ontmoetingsplaats

In de loop der eeuwen kregen de bier- en koffiehuizen steeds verschillende benamingen. De bekendste zijn wel café, bar of kroeg. Ook de rol van deze uitgaansgelegenheden veranderde.  Steeds meer arbeiders gingen er heen om elkaar te ontmoeten. De kroegen werden een sociale ontmoetingsplaats, waar mensen regelmatig heen gingen om wat te drinken en te ontspannen. Er ontstonden andere soorten cafes zoals het bruine cafe, eetcafe of cocktailbar. Deze gelegenheden gingen zich richten op andere specifieke onderdelen.  Ook is de betekenis door de eeuwen heen verandert. Waar het in het begin een plaats was waar vooral koffie werd gedronken, is het inmiddels een bar waar voornamelijk bier of andere dranken gedronken wordt. De koffiehuizen van vroeger noemen we tegenwoordig koffieshop. Dit is weer compleet anders als de hedendaagse coffeeshop, waar softdrugs verkocht wordt.

Kroegensport

De meeste kroegen zijn tegenwoordig niet alleen ontmoetingsplaatsen. Ze bieden ook plaats aan een biljartvereniging of een dartclub. Deze spelletjes zijn uitgegroeid tot serieuze sporten, waar mensen op hoog niveau veel geld mee verdienen. Aangezien de omzet door de crisis van de laatste jaren vaak terug liep, gingen de kroegbazen op zoek naar een nieuwe manier om mensen binnen te trekken. Doordat ze een dart- en/of biljartvereniging binnenhaalden, kregen ze een aantal dagen per week klanten in hun zaak. Hierdoor konden ze het hoofd boven water houden.

Avondje uit

Veel mensen houden ervan om na een week werken in het weekend te ontspannen. Een avondje naar een café kan dan zeker een optie zijn. Gezellig met vrienden een drankje drinken en wat kletsen. In het zuiden van het land is het populair om tijdens de carnaval een kroegentocht te doen. Deelnemers gaan van de ene naar de andere bar. Overal drinken zij een drankje. In bepaalde plaatsen wordt dit gedaan op rolschaatsen en in wedstrijdverband. Zo wordt dit ook een leuke activiteit om van niet-deelnemers te bekijken. Kortom, als je een leuk avondje uit wilt, ga dan eens met vrienden naar Cafe van Bommel! Een gezellige kroeg in Maastricht.

Delen