Niet zomaar even tafelen. Wat maakt een goed restaurant?

Gepost op: 30 oktober 2016

Sociaal gegeven

Een avondje uit met een lekkere maaltijd en een goed glas wijn. Vele mensen dromen weg bij die gedachte. Voeg er nog een mooi interieur en gezellig kaarslicht aan toe en dan zijn alle ingrediënten voor een geslaagde avond aanwezig. De net beschreven context is natuurlijk vooral gericht op 'het romantisch uitje'. Een groot deel van de restaurantbezoekers bestaat uit koppels die een gezellig uitje willen maken. Toch is het doelpubliek voor restauranthouders veel breder. Door bijvoorbeeld enkel het ontvangen van koppels kan je hooguit enkel in het weekend een goede service draaien. Om die reden mikken uitbaters op verschillende soorten publiek. Zaken die goed willen renderen moeten dus hun aanbod afstemmen op verschillende soorten publiek

Koppels: het etablisement moet vooral baden in een zeer gezellige sfeer. Ook qua tafelschikking is het belangrijk om kleine tafeltjes te voorzien waarbij de klanten het gevoel moeten hebben om bijna 'alleen' aanwezig te zijn in de zaak.

Bedrijven: veel overeenkomsten worden gesloten tijdens zogenaamde 'lunchmeetings'. Dit is een zeer interessante markt aangezien 'de gewone' mens over het algemeen 's middags niet op restaurant gaat tijdens een werkweek.

Gezinnen: Gesofisticeerde menu's aan hoge prijzen zijn interessant voor een beperkt publiek, maar 'gezinsetentjes' vragen een andere invulling. Zaken die zich willen profileren als 'gezinsrestaurant', moeten kindermenu's voorzien, een speelruimte, … Een sterrenzaak zal deze moeite dus waarschijnlijk niet nemen…

Vriendengroepen, families, evenementen, …

Het mag dus duidelijk zijn dat je restaurants niet over één kam kan scheren. Elk restaurant beslist zelf of ze zich toeleggen op een bepaald publiek of dat ze net een zo breed mogelijk publiek willen aanspreken. Iets om over na te denken bij het uitwerken van het concept dus.

Classificatie

Niet enkel de klant moet tevreden gehouden worden. Veel klanten kiezen een horecazaak op basis van een bepaalde classificatie of reviews. De juiste marketing is dus belangrijk voor de zaken, al hebben ze vaak niet zelf de controle over welk beeld er wordt verspreid. Eén slechte review kan soms al genoeg zijn om de goede naam van een zaak te bezoedelen. Dan hebben we nog niet gesproken over de mening van echte recensenten die maar één keer per jaar langskomen. Op die momenten is het er echt 'op of onder'.

De prijs

Elke klant wil lekker eten, maar dan liefst zo goedkoop mogelijk. Vaak vergelijken klanten datgene dat ze op hun bord krijgen met de prijs die ze zelf zouden betalen moesten ze alles aankopen in de winkel. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. De zaken hebben een pand dat ze moeten betalen, lonen van mensen in de zaal en in de keuken, aankoop van ingrediënten, inrichting van de zaal, energiekosten, reclame, belastingen,…Een lange lijst dus waarbij de restauranthouder ook nog eens iets moet aan over houden…

Mijn laatste restaurantbezoek was in Emmen bij Restaurant de Kamer. Super restaurant!

Delen